my entry..

get this widget here

Sunday, June 16, 2013

Kalung Alisha.....

Ini cerita tentang Alisha, seorang gadis kecil yang ceria berusia Lima tahun. Pada suatu petang, Alisha menemani Ibunya berbelanja di satu supermarket. Ketika sedang menunggu giliran membayar, Alisha melihat sebentuk kalung mutiara cantik berwarna putih berkilauan, tergantung dalam sebuah kotak berwarna pink yang sangat cantik. Kalung itu nampak begitu indah, sehingga Alisha sangat ingin memilikinya. Tapi... Dia tahu, pasti Ibunya akan berkeberatan. 
Seperti biasanya, sebelum pergi ke supermarket dia sudah berjanji tidak akan meminta apapun selain yang sudah disetujui untuk dibeli. Dan tadi Ibunya sudah menyetujui untuk membelikannya sarung kaki yang bercorak cantik. Namun kerana kalung itu sangat indah, diberanikannya bertanya.


"Ibu, boleh tak kalau Alisha nak kan kalung ini? Ibu boleh kembalikan sarung kaki yang tadi... "

Ibu Alisha segera mengambil kotak kalung dari tangan Alisha. Dibaliknya tertera harga RM 15. Dilihatnya mata Alisha yang memandangnya dengan penuh harap dan cemas. Sebenarnya dia boleh saja membelikan kalung itu, namun dia tak mahu bersikap tidak konsisten

"Oke ... Alisha, kamu boleh memiliki Kalung ini. Tapi letakkan semula sarung kaki yang kamu pilih tadi. Dan kerana harga kalung ini lebih mahal dari sarung kaki itu, Ibu akan potong duit tabung kamu selama seminggu. Setuju ?"

Alisha mengangguk lega, dan segera berlari riang mengembalikan sarung kaki ke raknya.
"Terima kasih..., Ibu" Alisha sangat menyukai dan menyayangi kalung mutiaranya. 

Menurutnya, kalung itu membuatnya nampak cantik dan dewasa. Dia merasa secantik Ibunya. Kalung itu tak pernah lepas dari lehernya, bahkan ketika tidur. Kalung itu hanya dilepasnya jika dia mandi atau berenang. Sebab,kata ibunya, jika basah, kalung itu akan cepat rosak, dan membuat lehernya menjadi hijau.

Setiap malam sebelum tidur, Abi Alisha membacakan cerita. Pada suatu malam, ketika selesai membacakan sebuah cerita, Abi bertanya

"Alisha..., Alisha sayang Abi tak ?"

"mestilah sayang. !"

"Kalau macam tu kan, bagi kepada Abi kalung mutiara Alisha tu...

"tak boleh la... jangan macam tu Abi ! Abi boleh ambil tapi ambil "si Ratu ni" patung kuda dari nenek... ! Itu kesayangan Alisha juga..

"kalau macam tu, takpalah sayangku, Alisha !".

Abi mencium pipi Alisha sebelum keluar dari bilik Alisha. Seminggu berikutnya, setelah selesai membacakan cerita, Abi bertanya lagi,

"Alisha..., Alisha sayang Abi tak?"

"Abi, Abi tahu kan, Alisha sayang sangat kat Abi?".

"Kalau macam tu, berikan pada Abi Kalung mutiara Alisha tu."

"Jangan la Abi... 

"Tapi kalau Abi nak juga, Abi boleh ambil patung Barbie ini.."
Kata Alisha seraya menyerahkan patung Barbie yang selalu menemaninya bermain.

Beberapa malam kemudian, ketika Abi masuk ke biliknya, Alisha sedang duduk di atas tempat tidurnya. masa didekati, Alisha rupanya sedang menangis diam-diam. Kedua tangannya tergenggam di atas pangkuan. air mata membasahi pipinya..

"Ada apa Alisha, kenapa Alisha menangis?"

Tanpa berucap sepatah pun, Alisha membuka tangannya. Di dalamnya melingkar cantik kalung mutiara kesayangannya

"Kalau Abi nak...ambillah kalung Alisha"

Abi tersenyum mengerti, diambilnya kalung itu dari tangan Alisha. Kalung itu dimasukkan ke dalam poket bajunya. Dan dari poket baju yang sebelahnya, dikeluarkan sebentuk kalung mutiara putih...sama cantiknya dengan kalung yang sangat disayangi Alisha..

"Alisha... ini untuk Alisha. Sama kan? kalung ini tidak akan membuat leher Alisha jadi hijau"Ya..., ternyata Abi memberikan kalung mutiara asli untuk menggantikan kalung mutiara Alisha yang sebelum ini.

Demikian pula halnya dengan Allah S.W.T. terkadang Dia meminta sesuatu dari kita, kerana Dia berkenan untuk menggantikannya dengan yang lebih baik. Namun, kadang-kadang kita seperti atau bahkan lebih naif dari Alisha : Menggenggam erat sesuatu yang kita anggap amat berharga, dan oleh kerananya kita tidak ikhlas untuk kehilangan.


Untuk itulah perlunya sikap ikhlas, kerana kita yakin tidak akan Allah mengambil sesuatu dari kita jika tidak akan menggantinya dengan yang lebih baik. InsyaAllah.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...