my entry..

get this widget here

Thursday, July 28, 2011

REVOLUSI GENERASI INTERNET..

Salam Elite Sahabat2 pembaca blog saya..Alhamdulillah..kita masih diberi kesempatan untuk bernafas dibumi Allah ni..rasa lamanye saya tak meng’update’ blog saya ni..entri pada kali ni saya nak bercerita pasal zaman sekarang yang da bertambah maju..zaman yang kini da berubah…cara hidup da berubah..hatta cara penyediaan makanan pun da berubah…kalau dulu makan ubi kayu n ubi kentang rebus gitu jer..orang sekarang makan ubi kayu & ubi kentang gak..tapi dengan cara yang lebih moden…nak tau macam mana?..tu yang kite dok mengunyah potato chips tu..haha…dulu orang rebus je ubi kentang tu..tu belum citer lagi pasal cheesy wedges kt KFC..kentang jugak tu…

Ingat tak..dulu siapa yang ada telefon bimbit dianggap pelik..sekarang terbalik pulak..siapa yang tak da telefon bimbit plak dianggap pelik…ish..ish..ish..zaman da semakin maju..
Dulu jugak..telefon guna bil..sekarang guna topup..kedai topup berlambak..memang da jadi satu keperluan plak..bila ingat balik..dulu kad topup punya la besar..sekarang makin kecik plak..xpun tak pakai kad langsung..tulis dalam buku nombor telefon je..tak payah nak gores2..sahabat durrah safiyyah pernah terfikir?pernah tanya tak nape jadi macam tu?

Tapi pasal ubi kentang ni tak la menjadi kesan yang besar pada zaman ni…telefon dan topup plak walau da berubah sekalipun ia memudahkan kita..yang menjadi kesan jangka panjang dan pada masa hadapan yang agak merisaukan kita sekarang ialah:

Situasi anak-anak atau adik-adik kita sekarang…
(jangan cakap anak-anak dan adik-adik jer…yang tengah membaca ni pun same je..hahahaha…betul atau sangat betul????..xperlu kite menafikannya..memang itu hakikatnya..)
-        
            SETIA DENGAN KOMPUTER
-          KOMITED DENGAN INTERNET
-          TERPAUT DENGAN FACEBOOK
-          TERPIKAT DENGAN YOUTUBE
-          TERIKAT DENGAN GAME
-          RAJIN PULA CHATTING
-          BERSEMANGAT DOWNLOAD LAGU/CERITA/MOVIE

SubhanaAllah…bukan nak cakap ape la…ank sedara sy namenye Najmi umur 5tahun(bukan ank sedare betul2..tp ikut pangkat, sy ni maklong die) aritu die dtg rumah sy..actually kami jiran2 je..haha..bleh plak die ugut sy..die ckp..

“maklong, abg nak main games PS 2..klau maklong xbg..abg runtuhkan rumah ni!!(dlm versi pelat ye)

Haha…nak mengamuk la si Najmi tu..sibuk btul nk main game..tu baru 5tahun tu…blum lg cerita pasal adik sy yg darjah 6 n darjah 5 tu..facebook n games…klau cuti sekolah,pagi2 buta lg da mntak laptop sy..nk online katanye…anak2 murid sy kt sekolah rendah (jd guru sekolah agama petang wat smntare waktu cuti sem ni) pun same je..lagi expert dari ‘ustazah’ die ni..baru darjah 3 da pandai YM,FB ngn twitter lg..budak2 sekarang ni, kite xboleh nak jauhkan die dari benda2 mcm ni..sebab memang sekarang zaman internet kn..dan kita pula terutamanya ibu bapa masih belum bersedia menghadapi anak-anak2 generasi internet ni…saya yakin sebagai ibu bapa tentu mereka risau jika 1hari anaknye menghadap komputer je….xpun klau balik dri sekolah n cuti sekolah anak2 mereka lepak kat Cyber Café…lagi la kita sbgai ‘parents’ or kakak atau abg risau..xtau ape yg mereka buat kt CC..xtau laman web ape yg mereka masuk…kite mane bleh check..lain la klau ade report card utk check laman web ape mereka masuk kn?..ade ke program yg mcm tu?....huhu…

Sebenarnya ada macam2 fenomena yang berlaku kat sekeliling kite berkaitan dengan internet dan teknologi ni..klau nak cerita sampai tahun depan belum tentu habis..sebab makin hari..makin banyak perkara baru yang dicipta..
Sebab tu ibu bapa sekarang kena guna care lain utk didik anak2 mereka..yg remaja pulak,jgn fikir mak ayh kite je yg bertanggungjawab dlm mendidik anak2…jika kita sbgai abg atau kakak..itu juga tanggungjawab kita utk mendidik adik2 kita…

'Hendaklah ibubapa mendidik anak berlainan dengan cara mereka dididik sebab Allah melahirkan anak itu berlainan zaman daripada ibubapa' - Saidina Umar Al-Khatab

Saidina Umar juga telah melihat perkara ni dari dulu…semasa zamannya lg…jadi tidak salah kalau kita mngajar anak2 dan adik2 kita belajar guna internet dalam DUNIA ICT yang kian menjajah…xkan kita masih nak mendidik mereka dgn cara lama sedangkan sekarang kita ada cara baru untuk mendidik mereka dan merangsang mereka rajin belajar….hanya ibu bapa,abang dan kakak yang perihatin sahaja yang nampak masalah ini…renung-renungkan.....

*Pesanan: BAGAIMANA RANGSANG SERONOK BELAJAR DAN TINGKATKAN PRESTASI MEREKA 30 HARI DARI HARI INI DAN PERSEDIAAN MENGHADAPI PEPERIKSAAN YANG BAKAL DITEMPUH TIDAK LAMA LAGI????...KAMI ADA CARANYA!!!..PROGRAM INI DISOKONG OLEH PAKAR STRATEGI BELAJAR MALAYSIA,Dr.SHUKRI ABDULLAH DAN PENGETUA CEMERLANG MALAYSIA,PENGETUA KOLEJ TUNKU KURSHIAH (TKC) SEREMBAN,PN. ROKIAH ALIAS..boleh PM sy jika berminat dan ingin tahu rahsianya..Abaikan pesanan akhir ini jika anda bukan yang perihatin tentang anak2 atau adik2 anda…kerana saya masih tetap juga memperjuangkan memartabatkan pendidikan dan memperkasakan ekonomi ummah…WaAllahu A’lam….

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget